RSS

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Πως να φτιάξω βάμματα - αφέψημα - εκχυμα - εκχύλισμα

Τι είναι κάθε πράγμα και πως το φτιάχνουμε. Πως να φτιάξουμε δικό μας σπιτικό λάδι σας έχω πει στα προηγούμενα άρθρα εδώ. Και σε αυτό το άρθρο θα σας πω τι άλλο μπορούμε να φτιάξουμε μονή μας και πως. Λοιπόν:

Αφέψημα - γίνετε με το βράσιμο των φυτών μέσα σε νερό επί 5-20 λεπτά.
    Αν τα βότανα-φυτά είναι ψιλοκομμένα ( φασκόμηλο, χαμομήλι κτλ) 5-7 λεπτά φτάνουν.
   Αν είναι ξυλώδη (κανέλα, γαρύφαλλο, κέδρο κτλ.), χρειάζονται 20 - 30 λεπτά.Για να γίνει καλή        εξαγωγή του συστατικού τους, μουλιάστε προηγουμένως τα φυτά μέσα σε κρύο νερό, αφήνοντας τα για 6-12 ώρες. 
Κατόπιν βράστε τα μαζί με το νερό που τα μουσκέψατε, σε σιγανή θερμοκρασία.
 Για να φτιάξουμε 1 κούπα αφεψήματος

  •    βράζουμε 3 κ.σ. φυτού μέσα σε 2 δοσομετρικών κούπες νερό. 
  •    για δυνατό αφέψημα 4 -5 κ.σ σε 1 δοσομετρική κούπα.


Έγχυμα - διάλυση με βραστό νερό( ρίχνουμε βραστό νερό σε βάζο με αποξηραμένα βότανα, αφήνοντάς το για 6 ώρες). Χρησιμοποείται για παρασκευή αναζωογονητικών - χαλαρωτικών ποτών και καλλυντικών.

Σε ένα σκεύος που χωρά 1/4 του λίτρου βάζουμε μια κουταλιά αποξηραμένο βότανο, ρίχνουμε βραστό νερό και το σκεπάζουμε αφήνοντας το για 6 ώρες ώστε να πάρουμε όλα τις πολύτιμες ουσίες του βοτάνου. Μετά το στραγγίζουμε και το διατηρούμε στο ψυγείο.

Εκχύλισμα - διάλυση σε νερό η φυτικό έλαιο για ορισμένο χρονικό διάστημα. Χρησιμοποιούνται σε συνταγές ομοφιάς, σαπούνια και πολλά από αυτά στη μαγειρική.

Η ψυχρή εκχύλισηπου είναι η πιο απλή, ενδείκνυται περισσότερο για αποξηραμένα λουλούδια και φυτά, ή και για χλωρά, που όμως τα έχουμε αφήσει για δυο μέρες πάνω σε χαρτί κουζίνας να μαραθούν. Τοποθετούμε τα βότανα σ' ένα καθαρό βάζο (που να χωράει σχεδόν ακριβώς την ποσότητα των βοτάνων), που το έχουμε ξεπλύνει με καθαρό οινόπνευμα και το γεμίζουμε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Το αφήνουμε σε ξηρό, δροσερό και σκοτεινό μέρος (μακριά από τον ήλιο), για 30 - 40 μέρες. Έπειτα στραγγίζουμε καλά το λάδι μας με ένα τουλπάνι (λεπτό ύφασμα), στύβοντας όσο μπορούμε τα βότανα, και στη συνέχεια βάζουμε το λάδι σε αποστειρωμένο βάζο, κατά προτίμηση σκούρου χρώματος. Το φυλάμε για τουλάχιστον ένα χρόνο, σε ξηρό, δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Η θερμή εκχύλιση, ενδείκνυται για όλα τα μέρη του φυτού, φρέσκα ή αποξηραμένα και γίνεται με την ίδια διαδικασία όπως η ψυχρή, μόνο που εδώ η εκχύλιση γίνεται τοποθετώντας το βάζο σε ηλιόλουστο μέρος, (στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα).

Η εκχύλιση σε μπαιν μαρί, ενδείκνυται για όλα τα βότανα, εκτός από τα φρέσκα που είναι πολύ ευαίσθητα στη θερμότητα, και είναι ιδανική για ρίζες και φλοιούς δέντρων, που δεν εκχυλίζονται εύκολα. Επίσης, είναι η μοναδική μέθοδος που υπάρχει, όταν βιαζόμαστε να φτιάξουμε βοτανόλαδο, αφού σε 3 - 6 ώρες, μπορούμε να το έχουμε έτοιμο και μάλιστα να είναι και πολύ δυνατό.
Η διαδικασία, είναι ακριβώς ίδια με αυτή στη θερμή εκχύλιση, μόνο που αντί να αφήσουμε το βάζο στον ήλιο, το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που καίει, αλλά δεν βράζει (η φωτιά στη χαμηλότερη δυνατή ρύθμιση).
Εναλλακτικά, και ειδικά αν έχουμε τρία - τέσσερα βάζα να εκχυλίσουμε, αντί για την κατσαρόλα, μπορούμε να τα θερμάνουμε στο φούρνο της κουζίνας μας. Τα βάζουμε μέσα σε μια γάστρα με καπάκι, τη γεμίζουμε με τόσο ζεστό νερό, που να σκεπάζει τα βάζα μέχρι τη μέση τους ή λίγο παραπάνω, και τ' αφήνουμε στους 40 - 50°C για 3 - 6 ώρες.
Όποια από τις τρεις μεθόδους κι αν επιλέξουμε, η αναλογία βοτάνου - λαδιού είναι 1/2. Πρακτικά δηλαδή, βάζουμε το βότανο σ' ένα βάζο που να το χωράει σχεδόν ίσα - ίσα και το γεμίζουμε με λάδι. Αν θέλουμε το λάδι να γίνει πιο δυνατό, μπορούμε να ανανεώσουμε και 
Μετά σουρώνουμε το λάδι σε αποστειρωμένο σκεύος (το βράζουμε και το σκουπίζουμε).
Για καλύτερη συντήρηση, προσθέτουμε 1-2 κάψουλες βιταμίνης Ε και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο ή σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

  Βάμματα 
   Είναι η εκχύλιση του βοτάνου σε καθαρό οινόπνευμα, αλκοόλ, ή κρασί, για μερικές μέρες. Το οινόπνευμα, βοηθάει στην καλύτερη εκχύλιση των θεραπευτικών συστατικών και ουσιών του βοτάνου, αλλά και στη συντήρησή τους. Ανάλογα για ποια χρήση το προορίζουμε, χρησιμοποιούμε είτε καθαρό οινόπνευμα, είτε κάποιο αλκοολούχο ποτό, όπως το τσίπουρο, τη ρακί, τη βότκα, το τζιν, ή το άσπρο ρούμι, σε αναλογία 1 μέρος ξηρού βοτάνου προς 5 μέρη αλκοόλ, ή 1/3 αν το βότανο είναι νωπό.
  Διατηρούν τις ιδιότητές τους για μακρύ χρονικό διάστημα. Είναι εύκολα να παρασκευαστούν και έχουν άμεση επίδραση.

Μέσα σε σκεύος τοποθετούμε το βότανο (μπορεί να είναι: άνθη, κλαδιά, κορμός, φλοιός ή ρίζα).
Το σκεπάζουμε με οινόπνευμα 45 – 50 βαθμών (η βότκα κάνει για αυτή την δουλειά).
Το αφήνουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 2- 4 εβδ, 
αναποδογυρίζοντας το βάζο κάθε 1 - 2 μέρες, για να ακατεύεται. Όταν είναι έτοιμο, το σουρώνουμε με τουλπάνι (στύβοντας καλά το βότανο) σε σκουρόχρωμο, αποστειρωμένο μπουκάλι και το αποθηκεύουμε σε ξηρό και σκοτεινό μέρος. Διατηρείται για τουλάχιστον 2 χρόνια.
Το βάμμα, είναι πολύ ισχυρότερο από τα υδατικά διαλύματα, γι’ αυτό και το χρησιμοποιούμε σε μικρότερες ποσότητες, συνήθως αραιωμένο σε νερό εξωτερικά, ή το πίνουμε διαλυμένο σε νερό ή χυμό, συνήθως ½ κουταλάκι του γλυκού 1 - 2 φορές την ημέρα, ανάλογα με τη θεραπεία.


Μη αλκοολούχα βάμματα - διαλύουνε σε ξύδι η γλυκερίνη.


Σιρόπι

Το φτιάχνουμε συμπυκνώνοντας το εκχύλισμα ή το αφέψημα ενός φαρμακευτικού φυτού ή βοτάνου, μαζί με μέλι ή καστανή ζάχαρη, σε αναλογία  1/1 ή 1/2. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά το εκχύλισμα, με ίση ποσότητα μελιού ή ζάχαρης, μέχρι το μείγμα να γίνει σαν σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει και το φυλάμε σε σκουρόχρωμο μπουκάλι, σε ξηρό και σκοτεινό μέρος, ή στο ψυγείο, μέχρι 6 μήνες.





Σκόνη 
 Ξεραίνουμε το βότανο που θέλουμε στη σκιά, έπειτα το ψιλοκόβουμε και ακολούθως, μέσα σ' ένα γουδί, το κάνουμε σκόνη. Τη φυλάμε σε γυάλινο, αποστειρωμένο, σκουρόχρωμο δοχείο, καλά κλεισμένο και όταν θέλουμε να τη χρησιμοποιούμε, σε αφέψημα ή έγχυμα, τη διαλύουμε σε νερό και το πίνουμε χωρίς να το φιλτράρουμε.

Κατάπλασμα
Για την παρασκευή του, χρησιμοποιούμε βότανα που τα έχουμε σιγοβράσει για λίγα λεπτά, κι έπειτα πολτοποιήσει και στύψει, ώστε να φύγει η περίσσεια του νερού. Είναι αποκλειστικά για εξωτερική χρήση και το εφαρμόζουμε κατευθείαν πάνω στο δέρμα, αλλά όχι σε ανοιχτές πληγές. Απλώνουμε το βότανο στο πονεμένο σημείο και το τυλίγουμε με γάζα, ή με ένα ύφασμα, το πολύ για 10 - 12 ώρες, κι ύστερα το αφαιρούμε. Εναλλακτικά, για ηπιότερη δράση, τυλίγουμε το πονεμένο σημείο με γάζα, απλώνουμε πάνω της το βότανο, κι απ΄ έξω το τυλίγουμε μ' ένα βαμβακερό ύφασμα, ή γάζα.


Επίθεμα ή Κομπρέσα (ζεστή ή κρύα)
  Βουτάμε ένα κομμάτι βαμβάκι ή ύφασμα σε έγχυμα, αφέψημα, ή αραιωμένο βάμμα και το ακουμπάμε στο μέρος που θέλουμε να ανακουφίσουμε, για 3' - 15', ανάλογα με το πρόβλημα.

Γαργάρα: Χρησιμοποιούμε ½ φλυτζάνι του τσαγιού χλιαρό έγχυμα ή αφέψημα, βάζοντας μικρές γουλιές στο στόμα μας, κάνοντας γαργάρα. Επαναλαμβάνοντας μέχρι να τελειώσει. Ενδεικνύεται για ερεθισμούς στο στόμα, τις αμυγδαλές, ή τον φάρυγγα. Δεν το καταπίνουμε, εκτός κι αν το προβλέπει η συνταγή.

 
Ατμοθεραπεία
 Βάζουμε το ή τα βότανα σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό, σε σιγανή φωτιά, κι όταν ζεσταθεί κι αρχίσει να βγάζει ατμούς, βάζουμε το κεφάλι μας (ή όποιο άλλο μέλος μας πονάει) από πάνω, σκεπασμένο με μια πετσέτα, για 3' - 5' αν αντέχουμε και κάνουμε εισπνοές.

Μπάνιο

 Βάζουμε σε μια λεκάνη εκχύλισμα βοτάνων, προσθέτουμε το ανάλογο νερό και πλένουμε το σημείο που μας ενδιαφέρει.

*** Τα φυτά ή τα λουλούδια που χρησιμοποιούμε να είναι όσο το δυνατόν πιο αγνά.
 Οι πληροφορίες που παρέχονται παραπάνω, έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα, σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν ιατρική συνταγή και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την γνωμάτευση ή την επίσκεψη του γιατρού,  ή άλλου ειδικού της υγείας.

0 коммент.:

Δημοσίευση σχολίου