RSS

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Ω-3 και Ω-6 : Απαραίτητα λιπαρά οξέα

Ο “οικοδομικός λίθος” των λιπών και των ελαίων ονομάζεται λιπαρά οξέα. Υπάρχει μία ομάδα από αυτά τα λιπαρά οξέα, τα Ω-3 και Ω-6, τα οποία ο οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να τα παρασκευάσει μόνος του. Πρέπει, λοιπόν, να τα λαμβάνουμε από τις τροφές που καταναλώνουμε. Τα βασικά λιπαρά οξέα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία:
Προστατεύουν από τις καρδιοπάθειες.

  • Επιδρούν θετικά στην ηλεκτροφυσιολογία της καρδιάς, μειώνοντας έτσι τον καρδιακό ρυθμό, έναν σημαντικό παράγοντα για αιφνίδιο θάνατο από καρδιακή νόσο¹.
  • Μειώνουν τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα στο αίμα².
  • Μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο της στεφανιαίας καρδιακής νόσου³-⁴-⁵.
  • Συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης του αίματος, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και υπερτασικά άτομα⁶.
  • Επιπλέον έχουν αγγειοδιασταλτική δράση επί των αιμοφόρων αγγείων, μειώνουν τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων του αίματος και αναστέλλουν το σχηματισμό θρόμβων.

Προφυλάσσουν από την κατάθλιψη.
 Επιστημονικά δεδομένα αναφέρουν ευεργετική δράση από διατροφική κατανάλωση ιχθυελαίων σε περιπτώσεις κατάθλιψης και διπολικών διαταραχών.
Ενισχύουν τη διανοητική λειτουργία.
Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, μαστού και προστάτη.
Μετριάζουν τη φλεγμονήειδικά αυτή που συνδέεται με αυτοάνοσα νοσήματα.
Διατηρούν την επιδερμίδα σφριγηλή και απαλλαγμένη από ρυτίδες

Ανοσοποιητικό
Το ιχθυέλαιο βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και αναστέλλει την ανάπτυξη των φλεγμονωδών και αυτοάνοσων ασθενειών όπως είναι η νόσος του Crohn⁷ & η ελκώδης κολίτιδα⁸.

Ρευματοειδή αρθρίτιδα
Η συμπληρωματική χορήγηση ιχθυελαίων Ωμέγα 3 έχει επιδείξει θετικά αποτελέσματα σε μελέτες σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα⁹-¹⁰-¹⁴.

Πόνοι περιόδου
Μελέτες αναφέρουν ευεργετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις δυσμηνόρροιας κατά την έμμηνο ρύση¹¹-¹².

Ανάπτυξη εγκεφαλικών λειτουργιών
Τα Ωμέγα-3 ιχθυέλαια βοηθούν στην κανονική ανάπτυξη του εγκεφάλου και σε αναπτυσσόμενα παιδιά, με θετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις μαθησιακής δυσκολίας.
Διατηρούν την υγεία των ματιών και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων, όπως είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Τα λιπαρά οξέα κάνουν τις κυτταρικές μεμβράνες πιο εύκαμπτες. Όταν η κυτταρική μεμβράνη είναι εύκαμπτη, όλες οι ορμόνες, οι νευροδιαβιβαστές και οι υποδοχείς ινσουλίνης λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης προκαλούν φλεγμονή η οποία προκαλεί γήρανση.
Σε ποιες τροφές θα τα βρείτε
  • Στα ψάρια και ειδικότερα τα λιπαρά όπως το σκουμπρί, ο σολομός, η σαρδέλα, ο γαύρος.
  • Στο λιναρόσπορο και το λινέλαιο.
  • Στα άγρια χόρτα π.χ. γλιστρίδα.
  • Στις μαλακές μαργαρίνες, τους ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα καθώς και στα εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως οι χυμοί, τα δημητριακά και τα αυγά.
Για να εξασφαλίσετε την επαρκή πρόσληψη ωμέγα -3 και ωμέγα -6 λιπαρών οξέων:
  • Ελαττώστε την παραγωγή ινσουλίνης μειώνοντας την πρόσληψη της ζάχαρης και των υψηλών γλυκαιμικά υδατανθράκων, τρανς λιπαρών οξέων.
  • Διασφαλίστε την επαρκή λήψη πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων.
  • Μειώστε το αλκοόλ και το άγχος.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα.
  • Συμπληρώστε τη διατροφή σας με ψευδάργυρο, χρώμιο, μαγνήσιο, σύμπλεγμα βιταμίνης Β, βιταμίνες Ε και C.

*** Το μυστικό

Προσθέστε ξηρούς καρπούς στα γεύματά σας. Το πρωί μια κουταλιά της σούπας τριμμένα αμύγδαλα στα δημητριακά σας, το μεσημέρι μια κουταλιά της σούπας τριμμένα καρύδια στη σαλάτα σας ή το βράδι φτιάξτε ένα φιλέτο σολωμού με κρούστα φουντουκιού.

0 коммент.:

Δημοσίευση σχολίου