RSS

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Λουίζα: Το βότανο με τις μαγικές ιδιότητες

Ονομασίες: Λουίζα,  Αλούσια ή Λιππία ή κιτρίοσμος ή λεμονόχορτο στην Κρήτη γοργογιάννη , βερμπενα
Περιγραφή: Το βότανο της Λουίζα, με το λατινικό όνομα «Lippia citriodora» ανήκει στην οικογένεια των Verbenaceae. Η οικογένεια Verbenaceae αποτελείται από 175 γένη και 2.300 είδη που βρίσκονται σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές.  Βλαστός χρώματος σκούρου γκρι που ξυλοποιούνται γρήγορα. Θάμνος με έντονο άρωμα λεμονιού, στους ανθούς και στα φύλλα γι’ αυτό εξάλλου την συναντάμε και με το όνομα λεμονόχορτο. Χρώμα άνθους λευκό, ρόδινα ή λευκορόδινα. Τα άνθη είναι μικρά κατά κεφάλια ή στάχυς.
Η Λουίζα κατάγεται από την Νότιο Αμερική και συγκεκριμένα τη Χιλή, οι Ισπανοί την έφεραν στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα. Αρχικά, το βότανο ονομαζόταν «κέντρον». Το όνομα «Λουίζα» το πήρε προς τιμή της Μαρίας-Λουΐζας Τερέσα ντε Πάρμα, συζύγου του βασιλιά Κάρλος του 4ου της Ισπανίας, επειδή, σύμφωνα με αναφορές, το έπινε συχνά.
Η όμορφη Λουΐζα είναι ένα φαρμακευτικό λουλούδι που φροντίζει για την καλή μας υγεία με πολλούς τρόπους, ως αφέψημα ή λάδι, αφού τόσο τα άνθη, όσο και τα φύλλα της είναι ιδιαίτερα ευεργετικά  για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Συστατικά της Λουίζας

Η λουίζα περιέχει αιθέριο έλαιο με κιτράλη, κινεόλη, λεμονένιο και γερανιόλη αλλά και τανίνες, φλαβονοειδή .Πολύτιμες ιδιότητες των φυτών περιλαμβάνονται επίσης στην καταπραϋντική του δράση. Το φυτό περιέχει βερβεναμίνη, που έχει ένα στυπτικό και θεραπευτικό αποτέλεσμα. Η βερβεναμίνη είναι ένα από τα πιο πολύτιμα συστατικά του αιθέριου ελαίου αυτού του θάμνου. 
 Το φυτό περιέχει επίσης  αλδεΰδες, γλυκοσίδες, τερπενικές κετόνες, αιθέρια έλαια, αλκοόλες, πολυφαινόλες, χρησιμοποιείται ως αφέψημα και έγχυση. 
 Η ρήβενη χρησιμοποιείται στην κοσμετολογια ως πραγματικό ελιξίριο ομορφιάς. Το εκχύλισμα του φυτού προστίθεται στις κρέμες για να ανακουφίσει την ερυθρότητα και να θεραπεύσει τα εξανθήματα.
 Η λουιζα αντιμετωπίζει τέλεια τα προβλήματα του δέρματος.
 Το αιθέριο έλαιο συνιστάται για τη θεραπεία προβληματικού δέρματος. Πριν από την εφαρμογή στο δέρμα, λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου αραιώνονται στο βασικό έλαιο, καθώς είναι ένας συμπυκνωμένος παράγοντας και στην καθαρή του μορφή μπορεί να προκαλέσει εγκαύματαΗ τακτική χρήση  ανανεώνει και εξομαλύνει το δέρμα του προσώπου και έχει επίσης μια έντονη αναζωογονητική ιδιότητα, εξαλείφει τέλεια τις ρυτίδες και τη φρεσκάδα του δέρματος. Συχνά μπορεί να βρεθεί σε μείγματα κατά της κυτταρίτιδας. Δεν αυξάνει μόνο την ελαστικότητα του δέρματος, αλλά αποσυνθέτει και εξαλείφει την εφίδρωση.
Αιθέριο έλαιο υψηλού καθαρισμού μπορεί να ληφθεί μέσα για να πάρει ένα όμορφο μαύρισμα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το λάδι Verbene προστατεύει το δέρμα από τα διχρωμίες που προκαλούνται από την ηλιακή δραστηριότητα, καθώς και από τα εγκαύματα .
  Επιπλέον, είναι ένα διάσημο αφροδισιακό. Το άρωμα του ελαίου απομακρύνει την κόπωση, εξομαλύνει τις επιπτώσεις του στρες, ομαλοποιεί τη συναισθηματική κατάσταση.
  Το Verben ονομάζεται μερικές φορές «τροφή για το μυαλό», επειδή η μυρωδιά του βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο. Οι ιδιότητες τόνωσης του αιθέριου ελαίου είναι σημαντικές για δημιουργικούς ανθρώπους, μαθητές, επιστήμονες.
Το Verbena έχει υψηλή αντιικη δραστικότητα, επομένως το φυτό συνιστάται να χρησιμοποιείται κατά τις επιδημίες της γρίπης και του κρυολογήματος.

τσάι βερβέναςΣτις μαγειρική η λουιζα  χρησιμοποιείται ως φυσική γεύση. Το τσάι με την προσθήκη βερβένας είναι πολύ δημοφιλές στην Ισπανία. Το ποτό έχει ευχάριστη γεύση και άρωμα. Ο λαός της Ισπανίας  πινει παγωμένο τσάι με λουιζα  και μέντα. Αυτό το ποτό σβήνει απόλυτα τη δίψα και είναι πολύ αναζωογονητικό κατά τη διάρκεια της καυτής περιόδου . 
Το φυτό διατηρεί σχεδόν όλες τις χρήσιμες ιδιότητές του σε μια ξηρή μορφή, η οποία σας επιτρέπει να μαζέψετε φύλλα για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Ευεργετική θεραπευτική δράση:  
Για τα νοσήματα του στομάχου και του πεπτικού συστήματος το αφέψημά της είναι ευεργετικό και βοηθάει, όταν υποφέρουμε από δυσπεψία, μετεωρισμό, νευραλγίες και κολικούς του στομάχου και των εντέρων.
*Σταματά τη διάρροια και την αιμορραγία.
*Διάσημη μεταξύ άλλων για την ιδιότητας της να φέρνει σε αρμονία τον ανθρώπινο μεταβολισμό καίγοντας παράλληλα θερμίδες και μειώνοντας το περιττό λίπος. Βοηθά  στην εξαφάνιση της κυτταρίτιδας και στην αποβολή των περιττών υγρών (κατακράτηση).
*Είναι αποτελεσματικό τονωτικό, αλλά ταυτόχρονα και καταπραϋντικό του νευρικού συστήματος.
*Είναι αντιπυρετικό και αντιμετωπίζει περιπτώσεις κρυολογήματος (κατάλληλο και για παιδιά)
* Είναι γνωστό για τη διουρητική του δράση, γι’ αυτό και συνιστάται σε περιπτώσεις που ο οργανισμός έχει την τάση να δημιουργεί πέτρες στα νεφρά (νεφρολιθιάσεις).
*Βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
*Βοηθάει σημαντικά στη σύσφιξη του δέρματος.
*Μειώνει την πίεση.
*Ανακουφίζει από τις ημικρανίες.
*Καταπολεμά την κακοσμία του στόματος.
*Το ζεστό έγχυμα της Λουΐζας είναι φημισμένο για της αφροδισιακές του ιδιότητες.
*Χρησιμοποιήστε το έγχυμα του βοτάνου είναι ιδανικό για πλύσεις και καθαρισμό του προσώπου.
*Ευεργετικό με καταπλάσματα στους νευρικούς πόνους και νευρικές κεφαλαλγίες, καθώς και στους πόνους των αυτιών.
*Βοηθά επίσης στην αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού και στην αντιμετώπιση του τυμπανισμού & των αερίων.
*Με τη μορφή ελαίου συμβάλλει στην επούλωση των πληγών.
*Είναι κατάλληλη σε περιπτώσεις ουρικής αρθρίτιδας.
*Εσωτερικά χρησιμοποιείται για γαργάρες σε περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας
* Το τρίψιμο δοντιών και ούλων με φύλλα Λουΐζας αρωματίζει την αναπνοή και ανακουφίζει από πόνους ουλίτιδας.
*Το αιθέριο έλαιο του φυτού χρησιμοποιείται στην αρωματοποιεία, σαπωνοποιία, ποτοποιία.
*Στην κουζίνα η Λουΐζα λόγω της έντονης μυρωδιάς λεμονιού που αναδίδει, χρησιμοποιείται για ν’ αρωματίζει ψάρια, πουλερικά, κρέατα και σάλτσες. Ταιριάζει τέλεια με φρουτοσαλάτες, χυμούς φρούτων, γλυκά (π.χ. κέικ, παγωτά) ποτά  και επιδόρπια.
Το εξαίσιο άρωμα της το οποίο οφείλεται στα πολλά αιθέρια έλαια που περιέχει το φυτό, θεωρείται πως έχει χαλαρωτική δράση τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα.
Δίαιτα : Οι ευεργετικές ιδιότητες της λουίζας βοηθούν στην αποτοξίνωση και την αποβολή των περιττών υγρών από τον οργανισμό αλλά και την καύση της  κυτταρίτιδας. Είναι από τα πιο διάσημα βότανα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. H συχνή χρήση της βοηθά στην αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού, στη ρύθμιση της όρεξης και στη διούρηση – γι’ αυτό και είναι μια καλή επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται από κατακράτηση υγρών.
Ακόμα, βοηθάει σημαντικά στη σύσφιξη του δέρματος. Επιλέξτε να πίνετε ένα φλιτζάνι αφέψημα περίπου 20 λεπτά πριν τα γεύματά σας. Προσπαθήστε να το τηρήσετε για 1-2 μήνες, κάντε ένα διάλειμμα 2 εβδομάδων και συνεχίστε ανάλογα με τα κιλά που θέλετε να χάσετε. Αν θέλετε, μπορείτε να το χρησιμοποιείτε και ως κομπρέσα.
Κακοσμία του στόματος  Φυσικά η κακοσμία είναι σύμπτωμα που οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς λόγους, όπως στοματικά, οδοντιατρικά, αναπνευστικά ή γαστρεντερικά προβλήματα. Μέχρι να βρει την οριστική λύση, αφήστε 50 γρ. φύλλα λουίζας να μουλιάσουν για 15 λεπτά σε 1 λίτρο κρύο νερό και μετά βράστε τα για λίγα δευτερόλεπτα. Αφήστε τα να κάτσουν για άλλα 10 λεπτά, ώστε να διαλυθεί στο νερό το αιθέριο έλαιο του φυτού. Πιείτε 3-4 φλιτζάνια από αυτό το «τσάι» μέσα στη μέρα, και θα διαπιστώσετε ότι η κακοσμία θα καταπολεμηθεί.
Οδηγίες Προετοιμασίας
Έγχυμα : Αφού βράσει το νερό στο μπρίκι, το αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη συνιστώμενη δόση του βοτάνου και το αφήνετε σκεπασμένο για 5 λεπτά. Το σουρώνετε και το πίνετε.
Αφέψημα : Το αφέψημα ενδείκνυται για τα σκληρά φύλλα και τις ρίζες των βοτάνων. Στην περίπτωση αυτή, βράζετε το βότανο μαζί με το νερό για 5 λεπτά, το σουρώνετε και το πίνετε.
Το αιθέριο έλαιο : Το αιθέριο έλαιο της Λουΐζας θα το βρείτε εύκολα στα φαρμακεία ή στα καταστήματα βιολογικών ειδών. Λίγες μόνο σταγόνες πάνω σε ένα βαμβάκι, βοηθούν τις πληγές να επουλωθούν και τους μώλωπες να υποχωρήσουν. Όμως μην το παρακάνετε, γιατί η λουίζα έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε καμφορά και μπορεί να σάς φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα
Σπιτικό αναψυκτικό:   Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι 1 μέρος νερό μαζί με 2 μέρη ζάχαρη και βράζουμε το μείγμα για 4-5΄, μέχρι να γίνει δηλαδή σιρόπι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε 1/2 μέρος φρέσκα φύλλα λουίζα (από τη γλάστρα μας) και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Στη συνέχεια, σουρώνουμε το μείγμα και το αποθηκεύουμε σε ένα γυάλινο δοχείο, το οποίο φυλάσσουμε στο ψυγείο. Κάθε φορά που σερβίρουμε, αραιώνουμε με λίγη σόδα ή τόνικ και μερικά παγάκια.
Επουλωτική συνταγή:  Ρίχνουμε λίγες σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της λουίζας σε ένα βαμβάκι και το τοποθετούμε πάνω σε πληγές ή μώλωπες που θέλουμε να υποχωρήσουν γρήγορα. Επαναλαμβάνουμε 3 φορές την ημέρα.
Κρέμα κατά της κυτταρίτιδας:  Σε 100 ml κρέμα βάσης, προσθέτουμε 1 κουταλάκι βάμμα λουίζας και 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λουίζα. Το μείγμα διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 6 μήνες (ο χρόνος ζωής εξαρτάται από την κρέμα βάσης που έχουμε επιλέξει). Εναλλακτικά, μπορούμε να ζητήσουμε από τον φαρμακοποιό να μας φτιάξει την κρέμα.
Για ήρεμες νύχτες και καλό ύπνο


Συστατικά:
5-6 φύλλα Λουΐζας
1 1/2 κουταλιά του γλυκού λεβάντα
1 κούπα νερό
1 κουταλιά του γλυκού μέλι
 Βράστε το νερό στους απαιτούμενους βαθμούς (100° Κελσίου ) και κατόπιν ρίξτε τα φύλλα λουίζας και τα άνθη λεβάντας.
Αφήστε τα να βγάλουν το άρωμα τους για 4-5 λεπτά και, αφού το σουρώσετε και το σερβίρετε στην αγαπημένη σας κούπα, προσθέστε το μέλι.
Χαλαρώστε και απολαύστε το.
Λίγα μυστικά ακόμα για Λουίζα 
Μπορείτε ακόμα να φτιάξετε το ρόφημα του ενός λίτρου και να το βάλετε στο ψυγείο. Έτσι θα απολαύσετε το χαλαρωτικό ποτό σας παγωμένο ακόμα και στο γραφείο σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φτιάξτε παγάκια από το ρόφημα που ετοιμάζετε και όχι από νερό, καθώς έτσι θα διατηρήσετε τη γεύση του ποτού σας αναλλοίωτη.
Αν η μείωση της κυτταρίτιδας είναι ο κύριος στόχος σου ,βάλε στην άκρη το δημοφιλές για αδυνάτισμα, πράσινο τσάι. Αν και είναι εξαιρετικό ρόφημα σίγουρα με σημαντικά οφέλη στη αποτοξίνωση του οργανισμού, στην αύξηση του μεταβολισμού και γενικά στην υγεία και συνολική ευεξία του οργανισμού, για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας το νούμερο ένα βότανο είναι η Λουΐζα!
Η Λουίζα είναι από τα πιο φημισμένα φαρμακευτικά βότανα στον κόσμο για την συμβολή της στο αδυνάτισμα, τη λιποδιάλυση, την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών και ως εκ τούτου στη μείωση της κυτταρίτιδας.***Βράζεις λίγο νερό σε ένα μπρίκι και μετά ρίχνεις μέσα μερικά φυλλαράκια χωρίς να συνεχίσεις το βράσιμο και το αφήνεις για 3-5 λεπτά ώστε να βγάλει το βότανο τις ωφέλιμες ουσίες του.Στραγγίζεις το ρόφημα από τα φύλλα. Έτοιμο! Τέλειο για την κυτταρίτιδα αλλά και απολαυστικό ταυτόχρονα! 
Η Λουΐζα μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό σου σύμμαχο στην μάχη ενάντια στην κυτταρίτιδα αλλά από μόνη της δεν κάνει θαύματα. Θα πρέπει να είναι μέρος μιας συστηματικής ολικής αντιμετώπισης και συνοδεύεται με υγιεινή διατροφή, άσκηση και τοπική φροντίδα.
Βοηθά επίσης στην αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού και στην αντιμετώπιση του τυμπανισμού & των αερίων. Είναι δε πολύ εύγευστο ρόφημα με ελαφρώς λεμονάτο άρωμα και είναι ιδανικό για το βράδυ μιας και προσφέρει ένα αίσθημα χαλάρωσης και ευεξίας.
-Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το βότανο λουίζα, σε συνδυασμό με τα ω-3 λιπαρά οξέα, ενισχύει τη μνήμη και χαρίζει πνευματική διαύγεια.
-Μελέτη του ομογενή επιστήμονα Τομ Καραγιάννη, διευθυντή του Τμήματος Μοριακής και Γονιδιακής Έρευνας του Ινστιτούτου Baker της Μελβούρνης έδειξε ότι η υδροξυτυροσόλη, συστατικό της λουίζας, καταστρέφει τα καρκινικά ερυθρολευχαιμικά κύτταρα Κ562 αλλά όχι τα μονοπυρηνικά κύτταρα του περιφερικού αίματος και εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό τους. Παράλληλα τονίζει ότι η αντικαρκινική επίδραση της υδροξυτυροσόλης είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί λόγω του μεγάλου αριθμού των αποδείξεων που υπάρχουν.
προφυλάξεις
-Καλό είναι να αποφεύγουν τη λουίζα, άνθρωποι υποτασικοί, διότι είναι διουρητική και ρίχνει την πίεση.
-Να αποφεύγεται η κατανάλωσή της κατά την εγκυμοσύνη και κατά το θηλασμό.
-Να αποφεύγεται από όσους πάσχουν από παθήσεις των νεφρών, καθώς η λουίζα μπορεί να ερεθίσει τα νεφρά.

0 коммент.:

Δημοσίευση σχολίου