RSS

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Γλυκάνισος: Θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες και τρόποι χρήσης

Γλυκάνισο συνηθισμένο, Pimpinella anisum, Γλυκάνισος vulgare, Γλυκάνισος officinarum, γλυκάνισο - είναι όλα το όνομα ενός φυτού, το οποίο, ωστόσο, δεν πρέπει να συγχέεται με ένα άλλο γλυκάνισο - κινέζικο ή αλλιώς γνωστή ως η Illicium verum. Είναι το κινεζικό φυτό που δίνει καρπούς με τη μορφή αστερίσκου. Αλλά τώρα μιλάμε για ένα πολύ διαφορετικό βότανο.

ΕΝΕΡΓΆ ΣΥΣΤΑΤΙΚΆ

Οι σπόροι γλυκάνισου είναι 18% πρωτεΐνη , 8-23% λίπος , 2-7% αιθέριο έλαιο, 5% άμυλο , 12-25% ίνες .
Οι σπόροι του γλυκάνισου έχουν ένα υπέροχο άρωμα λόγω της υψηλής συγκέντρωσης αιθέριου ελαίου της ανηθόλη. Χρησιμεύουν επίσης ως πηγή σιδήρου , μαγνησίου , ασβεστίου , ψευδαργύρου , μαγγανίου , καλίου και χαλκού . Αυτά τα μέταλλα είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της καρδιάς, την σωστή κυκλοφορία του αίματος, για την υγεία των οστών, αλλά και για να μετατρέψουν τα τρόφιμα σε ενέργεια. Οι βιταμίνες της ομάδας Β , που αποτελούν μέρος των σπόρων γλυκάνισου, είναι σημαντικές για τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Η ιστορία της ανθρώπινης χρήσης του γλυκάνισου ως φάρμακο με πικάντικο άρωμα είναι ηλικίας τουλάχιστον 4 χιλ. Ετών. Όπως προτείνουν οι ιστορικοί, όλα ξεκίνησαν από την Αίγυπτο. Εκεί, σύμφωνα με τα αρχαία αρχεία, το φυτό χρησιμοποιήθηκε ως διουρητικό και για τη θεραπεία του πονόδοντου. Στα αρχαιοελληνικά ιατρικά αρχεία υπάρχει μια αναφορά του γλυκάνισου ως μέσου βελτίωσης της λειτουργίας του αναπνευστικού συστήματος, παυσίπονο, καθώς και διουρητικό και διψαστικό φυτό.
Τα φρούτα γλυκάνισου περιέχουν: βιταμίνες C, P, αιθέριο έλαιο, λιπαρό έλαιο, πρωτεΐνες, σάκχαρα και άλλες χρήσιμες ουσίες. 

 Θεραπευτικές ιδιότητες


- Ο Ιπποκράτης, για παράδειγμα, υποβλήθηκε σε θεραπεία με φάρμακα από παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα. 
- Παραδοσιακή ιατρική  συνιστά  να πίνουν οι θηλάζουσες μητέρες. 
- Το Anis ανακουφίζει από την κατάθλιψη και βελτιώνει την ψυχική δραστηριότητα.
- Λόγω του ότι το γλυκάνισο περιέχει αιθέρια έλαια, έχει αντισηπτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες, γεγονός που επιτρέπει τη χρήση του για βήχα, βρογχίτιδα και άλλα κρυολογήματα. 
 -Και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες συγκρίνονται με την επίδραση της ασπιρίνης.
- Τα σπόρι γλυκάνισου χρησιμοποιούνται ευρέως στη φαρμακευτική βιομηχανία.
  • ανακούφιση του φούσκωμα (κατάλληλο για παιδια)
  • αντισπασμωδικό;
  • αντισηπτικό.
  • τον βήχα με βρογχίτιδα και άσθμα.
  • ανακουφίζει από τον πόνο με λαρυγγίτιδα και φαρυγγίτιδα. 
  • για  την αϋπνία.
  • διεγείρει την όρεξη.
  • ανακουφίζει από σπασμούς στην κοιλιά.
  • για να ενισχυθεί η σεξουαλική επιθυμία (libido).
  • μειώνει τη ναυτία
 - Ο γλυκάνισο χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, της βιομηχανίας οινοπνευματωδών ποτών, προσθέτοντας στης μαρμελάδα.
  έγχυση
  4 κουταλάκια του γλυκού θρυμματισμένο γλυκάνισο, 
  2 φλιτζάνια βραστό νερό, 
Αφήστε το για 1 ωρα. Πίνετε -  ½ ή 1/3 φλιτζάνι 3-4 φορές την ημέρα. 

Και το πιο σημαντικό - γλυκάνισο βοηθά στη διατήρηση της γυναικείας ομορφιάς
Το εκχύλισμα γλυκάνισου χρησιμοποιείται σε παρασκευάσματα για τη φροντίδα του ώριμου δέρματος, καθώς εξομαλύνει το δέρμα και αυξάνει τις προστατευτικές του λειτουργίες. Το γλυκάνισο χρησιμοποιείται για την εξάλειψη του πρηξίματος, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για ώριμα δέρμα, βοηθώντας να αποκτήσει ελαστικότητα.
Στο εκχύλισμα γλυκάνισου υπάρχει μεγάλη ποσότητα καλίου. Και, όπως γνωρίζετε, αυτό το μικροστοιχείο βοηθά στη χαλάρωση των μυών. Αυτό το γεγονός ενδιαφέρει πολύ τους κοσμετολόγους, γιατί η αιτία των ρυτίδων είναι συχνά αυξημένη ένταση μυών. Το εκχύλισμα γλυκάνισου είναι μέρος ορισμένων προιοντων, τα οποία στις ενέργειές τους είναι παρόμοια με τα αποτελέσματα του botox, αλλά σε αντίθεση με αυτό δεν προκαλούν παρενέργειες.
Το αιθέριο έλαιο γλυκάνισου όχι μόνο απολυμαίνει τον αέρα, αλλά και ενισχύει τη διάθεση. Συχνά χρησιμοποιείται στα καλλυντικά για λουτρά - άλατα και αφρούς. Συνδυάζεται καλά με θαλασσινό αλάτι, μέλι, χαμομήλι, βανίλια, αιθέριο έλαιο μανταρινιού. 
Το γλυκάνισο στο σαμπουάν βελτιώνει την κατάσταση των μαλλιών και στην κρέμα σώματος ενισχύει το δέρμα.

- Αφέψημα γλυκάνισου

Για να βελτιωθεί η κατάσταση του δέρματος, το αφέψημα του γλυκάνισου λαμβάνεται εσωτερικά. 1 κουταλάκι του γλυκού ρίξτε 2 φλιτζάνια βραστό νερό, επιμείνετε 1 ώρα, πίνετε σαν τσάι πριν φάτε για ½ φλιτζάνι. 

Αιθέριο έλαιο γλυκάνισου
 Το έλαιο και οι μάσκες με  γλυκάνισο αυξάνουν την ελαστικότητα του δέρματος, βελτιώνουν το μεταβολισμό των λιπιδίων, εξομαλύνουν την ισορροπία νερού-λιπαρών της επιδερμίδας, κάνουν το δέρμα πιο ελαστικό. Στις τελικές κρέμες δεν προστίθενται περισσότερες από 1 σταγόνα αιθέριου ελαίου γλυκάνισου.

Μάσκα αναζωογόνηση

2 κ.σ. γιαούρτι  αναμιγνύεται με 1 κ.γ. μέλι και 1 σταγόνα αιθέριου ελαίου του άνισου. Εφαρμόστε στο πρόσωπο για 10 λεπτά, αφαιρέστε με μια χαρτοπετσέτα, πλύνετε με ζεστό νερό και στη συνέχεια με κρύο νερό.

Μάσκα για ξηρό δέρμα

Βράστε πατάτες μαζί με φλούδα, γρήγορα καθαριστεί, μετατρέπεται σε πολτοποιημένες πατάτες, προσθέστε τόσο ζεστό γάλα ώστε να γίνει μια κρεμώδη μάζα, προσθέστε 1 σταγόνα λάδι γλυκάνισου, ανακατέψτε, εφαρμόστε στο πρόσωπο για 10-15 λεπτά. Ξεπλύνετε με νερό σε θερμοκρασία δωματίου. 

- Μάσκα, η οποία αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος

1  κ.γ. αφέψημα (σύμφωνα με τη συνταγή που περιγράφηκε παραπάνω) αναμίχθηκε με 2 κ.σ. μυζήθρα  και 1 κ.σ. τριμμένα καρότα. 
Αναμειγνύεται, αφήνετε στο πρόσωπο για 10 λεπτά. Ξεπλύνετε με νερό σε θερμοκρασία δωματίου. 

Μάσκα ενυδάτωσης

1 κ. γ. αφέψημα  γλυκάνισου αναμεμειγμένο με 2 κ.σ. τριμενο αγγούρι και προσθέστε αλεύρι από νιφάδες  βρώμης, για να πάρετε μια κρεμώδη μάζα. Εφαρμόστε στο πρόσωπο για 10 λεπτά. Ξεπλύνετε με νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
-Μασάζ
Μασάζ με αιθέριο έλαιο γλυκάνισου  ενισχύει το δέρμα. Το μείγμα για μασάζ είναι εύκολο να ετοιμάσετε μόνοι σας. Για να γίνει αυτό, προσθέστε 2-3 σταγόνες γλυκάνισου σε 15 ml  λάδι μασάζ.



Προφυλάξεις

-Να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση του γλυκάνισου. Σε μερικά άτομα, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.
-Δεν συνιστάται το έλαιο, σε άτομα που έχουν δερματίτιδα.
-Η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα.
-Η οιστογόνος δραστηριότητα της ανηθόλης και των πολυμερών της, μπορεί να έχει επιπτώσεις σε ταυτόχρονη θεραπεία με ορμόνες συμπεριλαμβανομένης της από στόματος αντισυλληπτικής θεραπείας και της ορμονικής αποκατάστασης μέσω χαπιών, εάν λαμβάνονται υπερβολικές δόσεις.

Προσοχή: Το παραπάνω άρθρο έχει ενημερωτικό σκοπό.

0 коммент.:

Δημοσίευση σχολίου